#31 2007-11-22 21:14:47

Vasunia

Maniak

3601611
Punktów :   

Re: Nightwish <3

Oczywiście, nie można jej tak od razu skreślać. Nie rozumeim czemu poprzedni post się nie zapisał.. ale było w nim o tym że również uważam Nemo za najlepszą piosenkę a z nowej płyty TP&TP i Bye Bye beautiful

#32 2007-11-23 12:23:08

ana

Administrator

5893005
Punktów :   

Dokładnie, nie możemy jej skreślać ani porównywać do Tarji, bo oby dwie śpiewają zupełnie inaczej i każda na swój sposób wyjątkowo

http://fc03.deviantart.net/fs70/f/2010/099/e/3/Vitaly_Petrov_Bigbar_by_mik7649.png

#33 2007-12-15 18:22:01

Centaur039

Stały Bywalec

8324897
Punktów :   

Witam:)

Wiecie co? Ja należę głownie do 3ciego obozu " Nightwish"
A więc uwielbiam słuchać głosu Tarji, super spiewu Marco i grania calej kapeli.
Oraz także Pracy solowej Tarji.
Ale, nie gardzę Anetką
Uważam , że jest Ona spoko fajna dziewczyna:)
Ma inny styl śpiewania , niż Tarja, ale wtłoczyła więcej dynamizmu w Nightwish.
DPP - jest moją ulubioną plytą )
A Szaleństwa "chlopaków - na "master Passion Greed" jest oszałamiające- wreszcie zaczadzili dobrym Death Metalem )

Pozdrawiam.

---------------------------------------------------------------
http://www.nightwish.com/images/myspace/banner_dpp.jpg
HELL IS EMPTY ->>> BECOUSE DEVILS ARE HERE <<<<-

#34 2007-12-15 19:45:06

ana

Administrator

5893005
Punktów :   

dokładnie, ona ma inny styl śpiewania niż Tarja i nie można powiedzieć, że brzydko śpiewa, bo śpiewa naprawdę ładnie... Dlatego to trochę wkurzające, kirdy ludzie mówią, że jest beznadziejna, bo nie spiewa jak Tarja, bo ona nie śpiewa i nigdy nie będzie tak śpiewała, tak samo Tarja nie będzie nigdy śpiewała tak jak ona

http://fc03.deviantart.net/fs70/f/2010/099/e/3/Vitaly_Petrov_Bigbar_by_mik7649.png

#35 2008-01-09 05:15:17

Lestat

Nowicjusz

2370225
Punktów :   

ana napisał:

dokładnie, ona ma inny styl śpiewania niż Tarja i nie można powiedzieć, że brzydko śpiewa, bo śpiewa naprawdę ładnie... Dlatego to trochę wkurzające, kirdy ludzie mówią, że jest beznadziejna, bo nie spiewa jak Tarja, bo ona nie śpiewa i nigdy nie będzie tak śpiewała, tak samo Tarja nie będzie nigdy śpiewała tak jak ona

To jest wkurzające - i nie dotyczy tylko i wyłącznie tematu Tarja/Anette. Ludzie, w wymiarze społecznym, nie myślą - więc jeśli mają tylko sposobność do wygłoszenia swojego zdania, choćby i totalnie głupiego i nieprzemyślanego - to robią to. Właściwie to też jest taka nasza przywara narodowa - skreślać coś, tylko dlatego, że jest nowe - mamy konserwatyzm wyssany z mlekiem przodków .

A wracając do tematu - Nightwisha uwielbiam, słuchałem całe liceum i nie mam najmniejszych problemów z wyborem lepszej wokalistki - bo w ogóle nie zwracałem na nie uwagi Uwielbiam Tuomasa, jego grę i wszystko to, co potrafi wydobyć z syntezatorów. Miałem pewne chwile zwątpienia co do jego charakteru - po wyrzuceniu Tarji - a raczej sposobu, w jaki to zrobił, i jej późniejszego wywiadu, właściwie na chwilę straciłem do niego szacunek. Szybko jednak przełamałem sie - wygrał głód dobrej muzyki, którą to niewątpliwie tworzy do dziś. Krążek DPP jest niewątpliwie inny od ich poprzednich dokonań - Anette wprowadziła nowe porządki

Miewam chwile, kiedy jest mi szkoda, iż nigdy nie usłyszę na żywo w wykonaniu Tarji takich utworów jak Phantom of the Opera - przepiękny. Jednocześnie cieszę się, że będę na ich koncercie 19 lutego w Krakowie, i będzie mi najprawdopodbniej dane usłyszeć Meadows of Heaven - utwór, który uważam za jeden z najpiękniejszych w całym dorobku Nightwisha. Także - remis .

#36 2008-01-09 17:29:45

remana

Moderator

4127960
Punktów :   

Nightwish... jeden z moich najulubieńszych zespołów... Bardzo poważam Tarję jako wokalistkę, ale przyznam szczerze, że i Anetka nie jest zła... Tarja jednak jak dla mnie nadawała zespołowi niepowtarzalny wizerunek... Nowa płyta nie jest zła, aczkolwiek wolę starsze płyty z Tarją niż nowy Nightwish... Najbardziej podoba mi się Eva... taka nastrojowa jest... Nie skreślam Anetki, bo fajna nawet ta płyta Dark Passion Play... ale nie lubie jak "kaleczy" (za przeproszeniem) te starsze kawałki NW Jakoś nie podoba mi się zbytnio jej koncertowe wykonanie tych starszych utworów Nie lubię zmian... a jak mi się wokal operowy na całkiem inny zmienia to już całkiem... Ale cenię Anetkę za fajny charakter (wygląda mi na miłą osóbkę xD), oraz niewątpliwie za odwagę, bo mało kto odwazyłby się zastąpić Tarję... i to w miarę godnie zastąpić... Hmm... i na teledyski szczerze mówiąc ostatnio pomysłu nie mają... takie wszystkie podobne...

http://eciaczek.fm.interia.pl/banner_exordium1mniejsze.JPG

#37 2008-01-09 18:07:08

Lestat

Nowicjusz

2370225
Punktów :   

Powiem tak - nie jestem fanem bezwzględnym czegokolwiek - tzn. nie uprawiam "fanatyzmu" (np. to, i tylko to jest dobre - co, myślisz innaczej? Bo nie znasz się ), także do słuchanej muzyki nie podchodzę z rezerwą, ale raczej z szacunkiem. Owy szacunek pozwala mi słuchać dalej Nightwisha, nie kwestionując decyzji lidera, tudzież robiąc to ze stoickim spokojem. Jednak słuchałem ostatnio opinii ludzi, którym ten rodzaj muzyki odpowiada, ale nie śledzą losów zespołów i nie wiedzą nic o chociażby zmianie wokalistek - i dla nich ta decyzja raczej w większości pokrywa się z komentarzem typu "totalny kretynizm" . Także wolę być neutralny nie dlatego, że to lubię, ale dlatego, bo widzę w ich zdaniu wiele racji ;D. No ale tak jak wspominałem wcześniej - słucham DPP z przyjemnością.

Co się tyczy teledysków, to właściwie ogólnie jestem zrażony do wszelkich tworów z pod znaku Gothic Rocka - zazwyczaj poziomem nie powalają. A to śmieszna rzecz, bo przecież tematyka owej muzyki zazwyczaj traktuje o rzeczach łatwych w intepretacji, bądź po prostu - bardzo wizualnych, wręcz malarskich. Zaś co się tyczy NW - to tutaj pojawia się po prostu element niebezpiecznej komercyjności i popularności - nie tylko owe teledyski pozbawione są jakiej kolwiek wartości artystycznej, ale też porażają płytkością przekazu - wszystko na rzecz coraz szerszego grona odbiorców, gdyż fanów ich muzyki raczej przybywa, niż ubywa. No ale - teledyski nie tworzą w moich oczach większego obrazu zespołu, zwłaszcza, iż raczej reżyserią często zajmują się przypadkowi ludzie. I nie mówię, że są do końca złe - taka odrobina humoru pasuje do ich nowego wizerunku.

Ostatnio edytowany przez Lestat (2008-01-09 18:07:43)

#38 2008-01-21 17:04:09

Centaur039

Stały Bywalec

8324897
Punktów :   

mroczna napisał:

Nightwish to super zespol     i maja super piosenki np sleeping sun  yulien mnie zarazila równiez  ich piosenkami

ps DArk zapomniałes czegoś   ( opisac zespol   tak jak pisze w regulaminie )

Nightwish – fińska grupa muzyczna założona w 1996. Ich muzyka składa się z połączenia ostrych gitarowych riffów, wyraźnego dźwięku klawiszów oraz kobiecego głosu Tarji Turunen (pierwsze 5 płyt) a następnie Anette Olzon. Muzykę graną przez zespół definiuje się jako połączenie symfonicznego metalu, power metalu oraz opery (opera metalu). Grupę cechują poetyckie teksty utworów nawiązujące m.in. do astrologii, świata astralnego i fantasy, w większości napisane przez instrumentalistę zespołu Tuomasa Holopainena.

Obecni członkowie 
Tuomas Holopainen – instrumenty klawiszowe,
Erno „Emppu” Vuorinen – gitara elektryczna
Marco Hietala – gitara basowa, wokal
Jukka Nevalainen – perkusja
Anette Olzon - wokal

~by ana
Fajnie, że czytasz regulamin, ale chyba ominęłaś ostatni punkt dotyczący kolorowych tekstów...

Jeśli pozwolisz Dodam coś jeszcze :

http://www.nightwish.com/en/band/releases
Nightwish
Nightwish - Skład

Jukka - perkusja
Jukka Nevalainen,obecnie zamieszkały w Kitee w Finlandii,urodzony 21 kwietnia 1978r. Na bębnach zaczął grać kiedy był w piątej klasie,ale przez pięć pierwszycha lat mógł grać tylko pół godziny tygodniowo ponieważ nie miał miejsca gdzie mógłby to robić. Grał w różnych grupach,a każda z nich grała inna muzykę.
Marco - bas
Urodził się 14 stycznia 1966 roku,w Finlandii.Przez 20 lat grał na gitarze,przez ten czas pisał także liryki to utworów.Studiował teorie muzyki,śpiew oraz gre na gitarze klasycznej przez 4 lata.Był członkiem takich zespołów jak "Sinergy,Tarot,Metal Gods,Conquest.Od 21 października 2001 roku w grupie Nightwish.
Emppu - gitara
Erno Vourinen,obecnie zamieszkały w Kitee w Finlandii,urodzony 24 czerwca 1978r. Na gitarze zaczął grać w wieku 12 lat jako prywatny uczeń.Od tej pory grał w różnych grupach.
Toumas - instrumenty klawiszowe
Toumas Holopainen,obecnie zamieszkały w Kitee w Finlandii.Urodzony 25 grudnia 1976 r.Na pianinie zaczał grać w wieku 8 lat.Gdy miał 9 rozpoczął nauke na klarnecie i zaczął naukę muzyki w szkole muzycznej gdzie zdobył dyplom.Później grał na saxofonie w grupie jazzowej,oraz na klarnecie w orkiestrze dętej.Na keyboardzie gra od 16 roku życia,grał wtedy w różnych grupach.Ciągle gra jako muzyk sezonowy w Darkwoods My Betrothed i Furthest Shore.

Byli członkowie zespołu

Tarja - vocal
Tarja Turunen,obecnie zamieszkała w Kuopio w Finlandii. Urodzona 17 sierpnia 1977 r.Śpiewać zaczęła za namową swojego nauczyciela, zaczęła także brać prywatne lekcje gry na pianinie kiedy była w młodszych klasach szkoły podstawowej.Po skończeniu podstawówki zaczęła nauke muzyki w wyzszej szkole w Savonlinna na profilu śpiewu klasycznego i muzyki teatralnej.Później poszła do akademii w Sibelius żeby uczyć się muzyki kościelnej.Teraz Tarja specjalizuje sie w śpiewie klasycznym.

Nightwish - Historia

Nazwa Nightwish wzięła się od tytułu jednej z piosenek, wydanych na pierwszym demo zespołu. Mówi się też, że wymyślił ją Tuomas równo o północy, podczas ogniska z przyjaciółmi. Na początku 1997 projekt zaczął nabierać rozpędu. Do zespołu dołączył perkusista Jukka Nevalainen, a gitara akustyczna została zastąpiona elektryczną. W kwietniu nagrali swój pierwszy album, zawierające siedem utworów Angels Fall First. Płyta ta została wydana w limitowanym nakładzie 500 kopii i miała inaczej zaprojektowaną okładkę, aniżeli późniejsze reedycje. W maju tego samego roku, podpisali kontrakt z wytwórnią Spinefarm Records na wydanie dwóch albumów. Pierwszy z nich, rozszerzona edycja Angels Fall First została wydana w listopadzie i zajęła 31. miejsce na fińskiej liście przebojów. Album poprzedzał singel The Carpenter, który zajął 8. miejsce liście najlepiej sprzedających się singli w Finlandii. W wydanym w 2003 dokumencie End of Innocence, Holopainen tak opisze to wydarzenie: Jeden z najwspanialszych momentów w historii Nightwisha był ten, gdy pewnej niedzieli, słuchaliśmy w radiu notowania singli i usłyszałem, że Carpenter wskoczył na 15. miejsce... To było lepsze, niż platynowa płyta za Century Child. Zimne ciarki przebiegły mi po plecach, jak słuchałem radia. Potem spacerowałem w parku, przez 2 godziny i myślałem "O mój Boże. W co ja się wpakowałem". W 1998 do zespołu dołączył Sami Vänskä (gitara basowa). Tego samego roku, został też wydany drugi album Oceanborn, przez wielu uważany za najlepszy. Album ten był znacznie cięższy od poprzednika. Był też ostatnim wydanym w tzw. Erze niewinności grupy, jak określił okres 1996-1999 Holopainen. Album dotarł na piąte miejsce fińskiej listy przebojów, a poprzedzający go singel Sacrament of Wilderness wspiął się na sam szczyt listy singli. Album okazał się większym hitem, niż się ktokolwiek spodziewał. Wydano do niego jeszcze jeden singel - Walking in the Air, cover utworu Howarda Blake'a, będącego częścią ścieżki dzwiękowej, do filmu The Snowman. Ponadto, album był promowany w klubach Promo CD Passion and the Opera. W 1999, wydany został singel Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse), mający związek z zaćmieniem słońca widocznym w niemalże całej Europie. W samych tylko Niemczech singel sprzedał się w ponad 15 000 kopii w pierwszym miesiącu. W sierpniu, płyta Oceanborn uzyskała status złotej. W 2000, zespół wystartował do festiwalu Eurowizji z utworem Sleepwalker. Zajęli drugie miejsce i nie pojechali na finał, mimo iż w głosowaniu publiczności, zwyciężyli ogromną przewagą głosów. W maju, grupa wydała kolejny album - Wishmaster. Zajął on od razu pierwsze miejsce na fińskiej liście przebojów i pozostawał na nim przez trzy tygodnie. W ciągu tego czasu, zyskał również miano złotej płyty. Pomimo tego, że w tym samym miesiącu wyszły tez długo oczekiwane wydawnictwa grup Iron Maiden i Bon Jovi, to właśnie Wishmaster, został uznany albumem miesiąca, przez niemiecki magazyn Rock Hard. Jedynym, oficjalnie wydanym singlem do tego albumu, było Deep Silent Complete. Poza tym, w klubach dostępne były jeszcze Promo CD z utworami The Kinslayer oraz Wishmaster. 2001 był najcięższym w historii zespołu. Z zespołu musiał odejść Sami Vänskä, ponieważ nie mógł się dogadać z Holopainenem. Sam Holopainen tak to opisuje: Pierwsze o czym pomyślałem, to to, że jeśli Nightwish miał nadal istnieć, ja i Sami nie mogliśmy pracować w tym samym zespole. To był fakt i innym faktem było, że nie potrafiłem mu tego powiedzieć. Nie wiem, czy jestem za łagodny, czy za tchórzliwy, ale nie mogłem mu tego zrobić. Był moim przyjacielem, przez 10 lat i nie potrafiłem mu tego powiedzieć. Po prostu nie mogłem być w tym samym zespole z nim i musiał odejść. Raczej odszedłbym sam od całego zespołu, niż powiedział mu to w twarz. To jedna z rzeczy, których żałuje najbardziej w całym życiu, że nie potrafiłem mu tego powiedzieć osobiście... Będę tego żałował do końca życia. To była podła rzecz. Jako przyjaciel i kumpel z kapeli, powinienem był mu to powiedzieć osobiście. To byłoby uczciwe - delikatnie mówiąc. To był błąd, ale co możesz poradzić? Ewo zadzwonił i powiedział Samiemu. Przyszedł się ze mną zobaczyć. Rozmawialiśmy o tym jak sprawy stoją, przez około godzinę. Sami powiedział "OK" i odszedł. Od tego czasu nie rozmawialiśmy. Po odejściu Samiego do zespołu dołączył Marco Hietala, doświadczony basista, grający wcześniej m.in. z Alexi Laiho w zespole Sinergy. Jeśli idzie o działalność oficjalną, to grupa nagarała remake utworu Gary'ego Moore'a Over the Hills And Far Away. Utwór ten, wraz z kilkoma innymi został wydany na EP Over the Hills And Far Away. Wydany został także From Wishes To Eternity zawierający koncert dany przez grupę 12 lipca w Tampere w Finlandii. 2002, to rok wydania, piątego albumu w historii zespołu - Century Child. Wraz z nim, wydane zostały single Bless the Child (w tym w wersji Promo CD), oraz Ever Dream. Główną różnicą, w stosunku do poprzednich wydawnictw, było wykorzystanie fińskiej orkiestry, jako tła dla wielu utworów, aby spotęgować efekt muzyki klasycznej. Century Child zyskał status złotej płyty po zaledwie dwóch godzinach od wydania, a platynowy stał się dwa tygodnie później. Ustanowił też swego rodzaju rekord, na fińskiej liście przebojów - nigdy wcześniej drugi album nie był tak daleko w tyle za liderem. Po teledysku do Bless the Child wydany został drugi - End of All Hope, który jako jedyny, jest klipem do utworu, który nie miał swojego singla. Teledysk ten zawiera sceny z fińskiego thrillera Kohtalon Kirja (Księga Przeznaczenia). 2003 to wydanie DVD End of Innocence, zawierający m.in. dokument o historii Nightwish. Latem tego roku Tarja wyszła za mąż, co stało się powodem wielu plotek na temat rozpadu grupy. Okazały się one jednak nieprawdziwe i już rok później grupa wydała swój kolejny album. 2004 to czas wydania szóstego albumu zespołu - Once. Równocześnie z nim wydany został singel Nemo. Once, zawiera podkład orkiestry na dziewięciu z jedenastu utworów. Jednak w przeciwieństwie do Century Child, grupa nie zdecydowała się tym razem, na fińskich muzyków i w Once tło stanowi London Session Orchestra, która znana jest m.in. z soundtracku do filmowej adaptacji trylogii Władca Pierścieni. Album doczekał się też kolejnych singli: Kuolema Tekee Taiteilijan (jęz. fiński - Śmierć czyni artystę) oraz Wish I Had an Angel. Stał się także potrójną platyną w Finlandii, platyną w Niemczech, złotym w Szwecji, a także zajął pierwsze miejsce na greckiej, norweskiej, niemieckiej i węgierskiej liście przebojów. W 2005, zespół wydaje kolejny singel: The Siren (również w wersji Promo CD). To także rok pierwszej wizyty grupy w Polsce (29 maja na Mystic Festiwal). 26 września ma także zostać wydana trzecia już składanka z serii The Best of: Highest Hopes. Po zakończeniu trwającej ponad półtora roku trasy koncertowej Once, w październiku 2005 lider zespołu Tuomas Holopainen opublikował na oficjalnej stronie zespołu list otwarty, w którym pozostali czterej członkowie kapeli oznajmiają o zakończeniu współpracy z dotychczasową wokalistką Tarją Turunen, motywując to tym, że zbytnio poświęciła się sprawom finansowym związanym z działalnością grupy, zapominając o uczuciach, jakie powinna w nią wkładać. List opublikowany został 23 października 2005. W liście Tuomas zapowiedział, że miejsce Tarji zajmie inna wokalistka. Kolejny, pełny album grupy jest przewidywany na rok 2007.

Nightwish - Dyskografia

Albumy studyjne

* Angels Fall First (1997)
* Oceanborn (1998)
* Wishmaster (2000)
* From Wishes to Eternity (album koncertowy) (2001)
* Over the Hills and Far Away (2001)
* Century Child (2002)
* Once (2004)

Single

* Angels Fall First The Carpenter (1997) Oceanborn
* Sacrament of Wilderness (1998)
* Walking in the Air (1999)
* Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse) (1999) Wishmaster

Pozdrawiam
Ps.
Kto jedzie na koncert ? 19.02.2008r. do Hali Wisły?
@Lestat ? Czyżbyś już był na innym Forum WT?  Bo Cię zauważyłem, a wzrok mam dobry, mimo wieku

Ostatnio edytowany przez Centaur039 (2008-01-21 17:07:28)

#39 2008-01-21 18:47:29

Vasunia

Maniak

3601611
Punktów :   

Ja się chyba wybieram ,ale to jeszcze nie jest pewne ^^.

#40 2008-01-21 21:58:17

Centaur039

Stały Bywalec

8324897
Punktów :   

Vasa napisał:

Ja się chyba wybieram ,ale to jeszcze nie jest pewne ^^.

Super Vasunia;)
A już miałem w tej sprawie do Ciebie Słoneczko dzwonić

#41 2008-01-23 12:06:54

krzysiek666

Bywalec

2409939
Punktów :   

jak mi ktoś bilet kupi to też pojadę

The gates of time have opened,
Now, it's chains are broken.
An ancient force unleashed again

As I enter the portal,
I feel the enchantment
It takes me away, away from here

Come near me,
enter my private chambers,
I want to feel the warmth on my face,
light-in darkness,
lift me up from here.
Give me you wings,
to flee from my ivory tower.

#42 2008-01-28 19:42:06

remana

Moderator

4127960
Punktów :   

Ja nie jadę niestety... no cóż... nie ode mnie to zależy Ale że optymistką jestem, to się nie przejmuję xD

http://eciaczek.fm.interia.pl/banner_exordium1mniejsze.JPG

#43 2008-01-31 21:18:03

Centaur039

Stały Bywalec

8324897
Punktów :   

Podaję tu trochę nowości z życia Grupy

- http://pl.youtube.com/watch?v=1agsSZqqW … re=related
- http://pl.youtube.com/watch?v=3W9nAACkK … re=related - > A ten utworek Was powali z nóg

#44 2008-02-01 19:44:47

Elsanka

Nowicjusz

10201307
Punktów :   

Ja niestety nie jadę... miałam wybór - jechać na koncert WT lub Nightwisha... i wybrałam WT chociaż miałam o wiele dalej do Warszawy... ale nie żałuję

#45 2008-02-01 19:46:55

Vasunia

Maniak

3601611
Punktów :   

Ja również bym tak wybrała ^^ no ale wyjazd teraz mi stoi pod znakiem zapytania.

Stopka forum

RSS