Maniak
Saga Ludzi Lodu ~ Margarit Sandemo
zawiera 47 tomów o potomkach Tengela Złego =) uwielbiam tę sagę.To może krótkie streszczenie o czym ona opowiada :
Dawno temu,przed wieloma setkami lat,Tengel Zły wyruszył na dzikie pustkowia,by zaprzedać duszę Diabłu.
Później Tengel stał się protoplastą Ludzi Lodu.
Tengel uzyskawszy obietnicę ziemskiego powodzenia,lecz w zamian za to co najmniej jeden z jego przodków w każdym pokoleniu miał służyć Szatanowi czyniąc zło.Ich znakiem miały być żółte,kocie oczy i posiadać też mieli nadzwyczajne zdolności czarowania.A kiedyś,w przyszłości miał urodzić sie ktoś posiadający tak ogromną siłę,jakiej świat jeszcze nie widział.
Przekleństwo miało ciązyć nad rodem dopóki nie zostanie odnalezione miejsce ,gdzie Tengel Zły zakopał kociołek z czarodziejskim wywarem posiadający moc przywoływania Księcia Ciemności.
Tak głosi legenda.
Jest to prawda,lecz nie do końca.
W istocie bowiem ... (dowiecie się jak przeczytacie,a zachęcam b jest co czytać ! )
Ale penego razu w XVI w rodzi Ludzi Lodu przyszedł na świat chłopiec obciązony dziedzictwem ,który próbował odwrócić zło,przemieniając je w dobro.PO jego śmierci został nazwany Tengelem Dobrym.
Ta saga jest jak juz wiecie o rodzi,jest to połaczenie zagadki tajemnic Ludzi Lodu napisane z fantastycznymi wątkami o czarach,czarnej jak i białej magii.Zachęcam jeszcze raz do przeczytania tej sagi.
brzmi całkiem ciekawie...
trzeba będzie zrobić wyprawę na koniec świata czyt. do biblioteki [i przy okazji do serwisu nokii po klawiaturę do komórki, bo to obok, a na rozwalonej się niewygodnie pisze... i znowu piszę nie na temat xD ]
Maniak
Pierwsza to "Zauroczenie" naprawdę polecam
SoLL jest fantastyczna! dziękujmy Margit Sandemo za Ludzi Lodu! Moją ulubioną bohaterką jest Sol Angelica, ale Villemo, Halkatla, Ingrid, Tula też są cudowne. Zresztą większość postaci jest przeze mnie lubiana. Przy okazji polecam forum o (m.in.) SoLL www.sabatwelistrand.fora.pl ;p
Maniak
tak sol jest wspaniała postacią . u mnie na szczególną uwagę zasługują :
sol,tengel,villemo i dominik,tula ( bardzo przypadła mi do gustu) jak i vinga,heike,marco .... ;D